El traçat actual de la vila no respon fidelment al seu estat original però sí que possibilita a grans trets la lectura de la urbanització de l'edat mitjana amb l'existència d'importants edificis: el pont, el miqvé o banys jueus, l'església del Monestir de Sant Pere, Sant Julià (antic hospital de peregrins), la Casa Cornellà , l'església de Sant Vicenç i la Sala gòtica del Palau de la Cúria reial. Besalú deixa veure una estructura arquitectònica i urbanística força coherent amb el passat medieval. La importància monumental de Besalú ve donada fonamentalment pel seu gran valor de conjunt, per la seva unitat, que la determina com una de les mostres més importants i singulars dels conjunts medievals de Catalunya. El patrimoni de Besalú es basa en un percentatge altíssim en els monuments que conformen la Vila Medieval. Es fa difícil trobar una Vila amb tant de patrimoni per metre quadrat.
Els edificis que conformen la fesomia va des dels temples religiosos , fins edificis civils de gran interès. Evidentment , és destacable el patrimoni que va deixar la comunitat jueva que visqué a Besalú des del segle IX fins el 1436. Besalú és un dels conjunts medievals més ben conservats de Catalunya. La seva situació geogràfica va afavorir que s’hi instal·lés poblament ja en temps reculats i que hagi estat un lloc de trobada de diverses cultures, que han enriquit el patrimoni monumental de la vila.
La ciutat comtal de Besalú tingué un esplendor que ha quedat marcat en els seus carrers i monuments de tal manera que el configuren com un dels conjunts medievals més interessants i ben conservats de Catalunya.